Home Featured Denk jij erover na om een fiets te kopen? Hier lees je alle tips

Denk jij erover na om een fiets te kopen? Hier lees je alle tips

0
Denk jij erover na om een fiets te kopen? Hier lees je alle tips

Wil je weten of een fiets kopen iets voor jou is? Lees dan verder, want in dit blogartikel leggen we uit wat een fiets is, welke soorten er zijn en waarom je juist voor deze manier van vervoer zou moeten kiezen. Daarnaast vertellen we je ook nog over de prijzen en geven tips om te voorkomen dat je de verkeerde fiets koopt!

Verschillende soorten fietsen

Een fiets is eigenlijk niets meer dan een (meestal) twee-wielig voertuig waar je zelf op trap. Je kunt ermee naar school, werk of vrienden toe en door de lichte constructie is het ook makkelijk om mee te nemen in de bus of trein. Wat veel mensen niet weten, is dat er verschillende soorten fietsen zijn die allemaal bedoeld zijn voor een andere doeleinde. Zo heb je bijvoorbeeld de populaire Cortina fiets, racefietsen, mountainbikes, stadsfietsen en elektrische fietsen. Welke je kiest, hangt dus af van waarvoor je de fiets gaat gebruiken.

Waarom kiezen voor de fiets?

Een belangrijk voordeel van een fiets is dat het goed is voor je gezondheid. Door regelmatig te trappen, worden er namelijk endorfines aangemaakt in je hersenen die ervoor zorgen dat je je gelukkiger voelt. Ook is het bewegen goed voor de bloeddoorstroming en conditioneert het hart- en vaatstelsel. Bovendien is het niet alleen goed voor je lichaam, maar ook voor het milieu. Je produceert namelijk geen (schadelijke) uitlaatgassen wanneer je met de fiets naar je bestemming gaat, in tegenstelling tot wanneer je bijvoorbeeld in de auto stapt.

Hoeveel kost een fiets?

Als je denkt dat een fiets kopen iets voor jou is, dan moet je natuurlijk wel weten hoeveel deze aankoop ongeveer gaat kosten. Een goede (basis)fiets kan al snel rond de €500,- kosten, maar dit hangt uiteraard ook af van het soort fiets dat je wilt aanschaffen. Wil je bijvoorbeeld een racefiets of mountainbike? Dan ben je vaak wat meer geld kwijt. Daarnaast is het ook mogelijk om tweedehands fietsen te kopen, maar dan moet je wel goed opletten dat deze in goede staat verkeren.

Waar moet je op letten als je een fiets gaat kopen?

Als je eenmaal hebt besloten dat een fiets kopen iets voor jou is, is het belangrijk om je aankoop zorgvuldig te overwegen. Zoals we al eerder hebben gezegd, hangt namelijk af van waarvoor je de fiets gaat gebruiken welk soort fiets je nodig hebt. Daarnaast moet je ook letten op de staat van het frame, de wielen en de banden. Als je niet zeker weet of alles in orde is, kun je altijd een (bekende) fietsenmaker vragen om het te checken.

Toch denk ik dat iedereen wel eens een keer op de fiets moet stappen. Het is namelijk een gezonde, eco-vriendelijke en vaak ook goedkope manier van vervoer die je gemakkelijk kunt combineren met andere vormen van openbaar vervoer. Ben jij er al over na aan het denken om een fiets te kopen? Laat het ons dan weten in de reacties!