Home Overig De musthaves voor in en om het huis klussen

De musthaves voor in en om het huis klussen

0
De musthaves voor in en om het huis klussen

De klusjesman maakt zijn comeback. Niet omdat we het zo leuk vinden, maar omdat er een dringend tekort is aan vakmensen in Nederland. Men dacht dat mbo te min was voor hem of haar, waardoor we tegenwoordig een overvloed aan projectmanagers hebben. Nu zitten we met de gebakken peren; na onze fulltime baan mogen we nog even een tuintafel repareren of een gootsteen fixen. Prima, maar daar heb je uiteraard wel het beste gereedschap voor nodig. ‘Welk gereedschap is dat dan?’ Nou, dat gaat je haarfijn verteld worden. 

Zaagtafel

Hij kan niet ontbreken; de zaagtafel. Waarom? Omdat ‘ie verrekte handig is! Het meest gebruikelijke gebruik voor een tafelzaag is om grotere planken in kleinere, gemakkelijker te bewerken stukken te zagen. Het zagen, of het op breedte zagen van hout, gebeurt parallel met de nerf van het hout. Je moet de plank altijd direct tegen de schulpgeleider geleiden (nooit uit de vrije hand), om het risico te vermijden dat de plank verdraait en je zaag vastloopt (of je je hand kwijt raakt). De tegenhanger van het zagen, het afkorten, wordt gebruikt om hout op lengte te zagen. Dit wordt zo genoemd omdat je dwars op de nerf van het hout zaagt, dit soort werk kan het nauwkeurigst worden uitgevoerd met een schuifbare afkorttafel geleider. Maar; een zaagtafel kan niet alleen maar recht zagen. Nee, zaagtafels zijn ontworpen met de mogelijkheid om de bladhoek te veranderen, waardoor schuin snijden mogelijk is. Kantel het zaagblad tot de gewenste hoek en controleer de nauwkeurigheid met een hoekmeter. Zet je  zaag aan en je bent klaar om te werken zoals je gewend bent voor afkort- of verstekzagen onder een constante hoek.

Boorhamer

Ook de boorhamer is zeer handig om in huis te hebben. Een boorhamer is nét even anders dan een normale boor en/of een normale hamer. Een boorhamer is namelijk een apparaat dat automatisch heel hard kan boren in heel hard materiaal. Ideaal voor beton of andere harde oppervlakken. In je schuur iets ophangen, of een schilderij in je woonkamer wordt zo een stuk makkelijker. Pas wel even op dat je niet in de waterleiding boort, dan denk je ineens een stuk minder positief over de boorhamer. Om deze reden is het altijd goed om van tevoren goed te kijken naar de mogelijkheden zodat je zeker weet dat je een goede keuze zult gaan maken. Het is immers zonde als je een keuze maakt war je achteraf spijt van zult krijgen.