Home Featured Een nauwkeurig beeld van de werkelijkheid door leap3D

Een nauwkeurig beeld van de werkelijkheid door leap3D

0
Een nauwkeurig beeld van de werkelijkheid door leap3D

Gebouwen, terreinen, fabrieken, machinekamers en huizen kunnen pas worden verbouwd nadat er een goed beeld is geschept van de huidige staat en de afmetingen. Kleine fouten in afmetingen kunnen grote gevolgen hebben voor de planning, begroting en verbouwing. Leap3D zorgt ervoor dat er door middel van verschillende technieken zeer nauwkeurige beelden worden gemaakt van de werkelijke status en afmetingen. Hieronder lees je met wat voor technieken dat onder andere wordt gedaan.

3D laserscanning

3D laserscanning is een techniek die leap3D veel gebruikt. Met 3D laserscanning kunnen oppervlaktes en objecten nauwkeurig worden afgemeten. Laserscanning wordt gedaan door middel van een laserscanner. Dit apparaat leest alle punten in zijn omgeving af waardoor een nauwkeurig beeld kan worden gevormd (een puntenwolk wordt dat ook wel genoemd). Het grote voordeel van het gebruik van laserscanning is dat het erg nauwkeurig, snelwerkend en tijdbesparend is.

Dronemetingen

Tegenwoordig worden grote terreinen of grote fabriekspanden opgemeten door middel van een drone. Een drone is een vliegend bestuurbaar apparaat met een ingebouwde laserscan. Deze laserscan zorgt ervoor dat de omgeving kan worden afgelezen. Het grote voordeel van het werken met een drone is het feit dat een drone op lastig bereikbare plekken kan komen. Denk bijvoorbeeld aan daken, beboste terreinen of terreinen waar gevaarlijke stoffen aanwezig kunnen zijn. Dronemetingen bevatten vaak ook foto’s en gegevens over gps. Hierdoor kan een nauwkeurig beeld van het werkelijke pand of het terrein worden gemaakt.

Scan to BIM

Nadat het gebouw, de fabriekspand of het terrein is opgemeten door middel van een dronemeting of een laserscan wordt een model gecreëerd van de werkelijkheid. Dit wordt ook wel een scan to BIM genoemd. Scan to BIM staat voor Building Information Model (BIM). Een scan to BIM wordt gemaakt door middel van de puntenmeting die de drone of de laserscan heeft uitgevoerd. Een scan to BIM is een ontzettend nauwkeurig beeld van de werkelijkheid. Naast een BIM kan ook een model worden gemaakt op basis van een tekening, dit noemt men een 2D-model.

Verdere opties

Naast dronemetingen of laserscans heeft Leap3D nog veel meer manieren om nauwkeurige modellen te maken van panden en terreinen. Denk bijvoorbeeld aan multibeam peilingen waarbij beelden kunnen worden gevormd onder water. Denk hierbij aan metingen voor de constructie en bouw van bruggen en kades. Ook 360-graden fotografie is een manier om gebouwen en bedrijven nauwkeurig op beeld te krijgen. Benieuwd naar alle mogelijkheden? Neem dan eens een kijkje op de website van Leap3D.