Home Overig Wat is palmolie en hoe wordt dit gemaakt?

Wat is palmolie en hoe wordt dit gemaakt?

0
Wat is palmolie en hoe wordt dit gemaakt?

Je hebt vast wel eens gehoord van palmolie. Dit product wordt gebruikt in ontzettend veel verschillende producten. Zo kun je het bijvoorbeeld door de verzorgende werking terugvinden in veel verzorgingsproducten. Dit is niet gek, aangezien palmolie ontzettend veel positieve effecten heeft op de huid. Palmolie wordt naast verzorgingsproducten ook veel gebruikt in voedingsproducten.  Zo kun je het bijvoorbeeld terugvinden in margarine, chocolade, ijs of kant-en-klaarmaaltijden. Wat palmolie precies is en hoe dit wordt gemaakt, kun je hieronder lezen.

Wat is palmolie?

Zoals hierboven genoemd zit palmolie in veel verschillende producten verwerkt, maar je hebt je vast wel eens afgevraagd ‘what is palm oil?”. Omdat je heus niet de enige bent die dit niet precies weet, leggen we je dit hier uit. Palmolie is makkelijk gezegd de olie uit 5 de palmvrucht. Peulvruchten zijn de vruchten die aan een oliepalm, ofwel Elaeis guineensis, groeien. Je kunt ze herkennen aan de oranjerode kleur, de gele onderkant en de bijna zwarte bovenkant. In vergelijking met andere soorten olie, bevat palmolie een stuk meer verzadigd vet en dit is erg goed voor je gezondheid. Je kunt de palmolie maken van twee verschillende stukken van de palmvrucht. Ten eerste kun je het vruchtvlees gebruiken om de palmolie te produceren, maar hiervoor kun je ook de zaden uit deze vrucht gebruiken. Palmolie wordt vooral geproduceerd in landen zoals Maleisië, Papoea-Nieuw-Guinea, Latijns-Amerika en Indonesië.

Hoe wordt palmolie gemaakt?

Zoals al eerder genoemd kun je palmolie maken van de palm vruchten die aan de oliepalm groeien. De peulvruchten zijn ongeveer 5 centimeter groot en je kunt er wel honderden tot duizenden van vinden aan een palmboom. Dit maakt dat een trots palmvruchte wel 25 kilo kan wegen! Zo’n 3 jaar na het planten kun je deze vruchten vinden aan de palm. Na het oogsten worden de vruchten binnen 24 uur onder hoge druk gestoomd. Daarna worden zowel de vruchten zelf als de zaden van de vruchten uit gepest. Hierdoor ontstaat er een ruwe olie die opgeslagen wordt. Deze ruwe olie is nog niet de palmolie zoals wij hem kennen, hiervoor moet dit namelijk eerst nog naar de raffinaderij In de raffinaderij wordt de palmolie gezuiverd, ontkleurd en ontgeurd. Ook wordt ervoor gezorgd dat de vaste deeltjes uit de vloeibare olie worden gehaald. Hierna is het klaar om doorverkocht te worden aan grote voedingsconcerns. Deze verkopen de olie niet door, maar verwerken deze in hun voedingsproducten. Die voedingsproducten kun je vervolgens vinden in de supermarkt.