Home Huis inrichting Aaltjes helpen tegen mierenplaag

Aaltjes helpen tegen mierenplaag

0
Aaltjes helpen tegen mierenplaag

Een mierenplaag zorgt voor relatief weinig problemen in je tuin, maar kan wel erg vervelend zijn, zeker binnenshuis. Om ervan verlost te raken kun je het best tijdig ingrijpen. Bij voorkeur op een natuurlijke manier. Met aaltjes bijvoorbeeld? Maar hoe gebruik je nu aaltjes tegen mieren?

Honingdauw

Bij de eerste zonnestralen in het vroege voorjaar verlaten volwassen mieren hun nest op zoek naar eten. Buiten verzamelen ze honingdauw, de suikerachtige afscheiding van bladluizen. Die zijn erg schadelijk voor je tuin. Mieren laten overal ziekmakende bacteriën achter en die kun je best missen.

Mieren bestrijden op een natuurlijke manier met aaltjes

Mieren bestrijden met aaltjes is makkelijk en doeltreffend. Mieren leven in nesten en veroorzaken niet direct schade aan groenten, bloemen en planten. Ze bouwen hun nesten bij voorkeur onderaan planten en brengen de wortels uit evenwicht waardoor de planten verzwakken. Mieren zijn overvloedig aanwezig op planten die worden gekoloniseerd door bladluizen. Ze herstellen de honingdauw die daar aanwezig is. Deze insecten beschermen hun voedselvoorraad door de natuurlijke vijanden van bladluizen (lieveheersbeestje en chrysopa) aan te vallen. Als mieren schade aan je gewassen veroorzaken kun je het best hun nesten op een milieuvriendelijke manier uitroeien. Met aaltjes bijvoorbeeld. Die zorgen voor een duurzame ecologische bescherming en zijn onschadelijk voor mens, tuin en dier.

Mieren verdragen geen indringers

Volwassen mieren verdragen geen indringers in hun nesten en zeker geen aaltjes. Bij een invasie van aaltjes verlaten ze massaal hun nest. Hun larven worden gedood zodat je snel van je mieren verlost bent. Grote bovengrondse mierenhopen behandel je afzonderlijk door aaltjes rechtstreeks in de nesten te gieten. Bij mieren in je gazon, borders of in je moestuin behandel je het best de volledige oppervlakte. Veel mierennesten bevinden zich namelijk ondergronds en kun je niet waarnemen.

Aaltjes leven uitsluitend in een vochtige omgeving. Bij mierennesten tussen de terrastegels moet je eerst de tegels zelf verwijderen en daarna de aaltjes verspreiden. Houd deze plaats minstens twee weken vochtig.

Je kunt de mieren bestrijden met aaltjes vanaf het moment dat je de mieren bovengronds aantreft. De minimale bodemtemperatuur voor het gebruik van aaltjes bedraagt tien graden en dat gedurende een periode van ten minste twee weken na de behandeling.

Aaltjes bewaren?

Aaltjes bewaar je in hun originele verpakking in je koelkast op maximaal vijf graden. Hun houdbaarheid is beperkt tussen zeven dagen en enkele weken, het gaat hier namelijk om een natuurproduct.