Home Thuis zijn Tips voor het beginnen van een moestuin

Tips voor het beginnen van een moestuin

0
Tips voor het beginnen van een moestuin

Wanneer je een tuin hebt is het natuurlijk ontzettend leuk als er veel groen is en mooie bloemen bloeien in de lente en zomer. Maar sommige mensen willen hun tuinier avontuur een stapje hoger gaan doen. Wat als je groenten en fruit kunt gaan verbouwen in je eigen tuin, en deze uiteindelijk kunt telen en gebruiken bij het koken. Wat smaakt er nu lekkerder dan groente en fruit uit je eigen tuin. Maar hoe begin je precies een moestuin. Hier bespreken we de beste tips en tricks voor mensen die voor het eerst een moestuin gaan aanleggen.

Kies voor makkelijke groenten

Wat je gaat verbouwen in je moestuin bepaald ook meteen hoe veel werk je eraan kwijt bent en hoe ingewikkeld het wordt. Als beginnende moestuin tuinier is het een goed idee om voor makkelijke groenten te kiezen. Kies in dat geval dus voor bijvoorbeeld sla, courgette, wortel, radijs, spinazie of snijbiet. Dit zijn groenten die naast water, weinig verzorging nodig hebben. Op deze manier kan je oogst dus niet mislukken.

Wanneer zaaien

De winter komt er nu aan dus het beginnen van een moestuin moet nog even wachten. Maar wanneer je de lente weer begint is het een ideaal moment om te beginnen. Mocht het deze lente onverwacht koud zijn dan kun je beter nog even wachten tot het weer beter is. Je kunt beginnen met zaaien nadat je de grond goed hebt voorbereid. Je wilt namelijk niet dat de grond té vochtig is of nog bevroren is. Je kunt de bovenlaag goed losharken en de grond egaliseren.

Bestrijd ongedierte

Helaas kan het ook bij een kleine moestuin voorkomen dat je last krijgt van ongedierte. Houd er rekening mee dat dieren in een tuin horen, ook insecten. Bijen en spinnen moeten gewoon hun werk kunnen doen. Maar als je last hebt van bijvoorbeeld spintmijt of bloedluis dan is het handig om op Biobestrijding.nl een bestrijdingsmiddel aan te schaffen.

Binnen voorzaaien

Een laatste goede tip is om binnen voor te zaaien. In principe kun je de meeste zaden in de lente direct in de volle grond zaaien maar als je de natuur een stap voor wilt zijn kun je in februari, binnen al je groenteplanten in bakjes inzaaien. Dan haal je in de lente de al groeiende plantjes uit de pot en plaats je ze in de moestuin. Op deze manier kun je sneller oogsten en groenten zoals paprika’s en tomaten hebben hier ook baat bij aangezien die het best zware kunnen hebben tijdens de eerste, nog koude lentedagen.